Mat stekt og bakt i bakerovnen!

Go`mat fra bakerovnen

Sommeren er på hell, og det har vært en spennende sommer med mye reising og truffet mange hyggelige mennesker.
 
Har også prøvd meg på forskjellige matretter til større forsamlinger. Under Odd Nordstoga og Garness konserten i Grimstad laget vi en herlig rett med søtpotet/almedinepotet, småtomater, spinat, roccolasalat og pølser. God dressing og godt brød gjorde også susen.

Røyking av mat i ovn

 

På Etnemarkedet 2014 røkte vi villsau og laks. Det smakte ypperlig. Fyr opp ovnen. La glørne ligge i den ene siden. Legg på spon og frisk einerkvister. Sett inn maten. Lukk døra. Det blir mye røyk i ovnen.

Laksen ble røkt i 6-7 minutter.

Vi stekte baguett-skiver i ovnen. Hell god olivenolje på dem og hold dem men en pizzaspade inne i ovnen.

 

"Hot pot". Laget på 20 minutter

 

Marinert svinefilet. Kalkun kan også brukes.

Legges lagvis med poteter i skiver, tomater, løk, tomatpurrè m/basilkum, salt, pepper. Hell over en god del olje.

Kan stekes med glør på begge sider av gryta. Kan bruke jerngryte el.l. Jeg brukte leirgryte. Dette er nesten som en baccalao, men med svin eller kylling. Smakte veldig godt!!

Kan også stekes etterat glørne er tatt ut. Da tar det litt lengre tid, men en kan steke andre ting samtidig.

Skakke pizza

 

Øystein Løvlie stekte pizzaer på Etnemarkedet i juli 2014. Ny og nydelig smak. Pizza med aoli med sennep som en pizzasaus. Gouda ost fra Myrdal Gård.

Stekt i bakerovnen min. På med røkelaks fra Skakke foredling og litt salat på. Namnam. En herlig smak!!

Kalkun - nyttårsaften.

 

Nyttårsaften 2013. Stor kalkun og 11 personer. Fyrte opp ovnene og puttet kalkunen inn. Fylte kalkunen. Dette var første gang jeg stekte kalkun, så var usikker på hvor lenge den skulle stå.

Ovnen var litt varm, så jeg tok ut kalkunen og lot den stå på kjøkkenet et par timer før jeg satte den inn igjen. Nydelig smak og saftig!!

Skakke-pizza, med røkelaks

Lag en elastisk og god pizzadeig.
Saus: forsøk med aoli (gjerne hjemmelaget) med sennep i.

God gauda (gjerne fra lokalmatprodusentene, Myrdal Gårdsmat har gode oster.

Stek pizzaen i ovnen på 300 - 400 grader.

Ha på røkelaks og litt salat. Gjerne røkelaks fra Skakke foredling.

Olivenbrød - langpanne.

 

Olivenbrød, (1 langpanne)

50 gr gjær, 9 dl vann. Gjæren røres ut i lunket vann.

3 ts sukker, 3 ts salt (hvis oljen fra fetaosten eller de soltørkede tomatene brukes i deigen trenger en ikke så mye salt.)

Deigen eltes i 7 minutter i eltemaskin.

6 ss olivenolje (oljen fra soltørkede tomater og fetaost kan brukes), ca 1,9 liter hvetemel.

På deigen: 4,5 dl god olivenolje, havsalt, rosmarin (frisk eller tørket). Fetaost? Sorte oliven.

Røren blir veldig løs. Når den den har stått og hevet seg til å bli ganske stor, heller du den i ei langpanne eller i andre former.

Svinesteik - svinefilèt og poteter

Svinesteik eller svinefilet legges i ildfast form el.l. Legg poteter, grønnsaker rundt kjøttet. Salt og pepper. Sett inn et termometer i kjøttet.

Dersom du har stekt brød el.l. så setter du dette inn etterpå. Ca 1,5 - 2 timer i ovnen. (termometeret kan være påæ 80-90 grader). Saftig og god middag etter en lang bakedag????

Lammelår på ettervarmen.

Dette er noe av det beste........

Ca 3-5 timer etterat du er ferdig med å fyre, og du har laget mye bakst, så kan du sette inn et lammelår.

Lammelår med f.eks hvitløk/rosmarin/salt/pepper.

Sett inn låret sammen med f.eks. poteter pakket inn i folie. La det ligge der ca 4-5 timer. Kjøttet blir da så mørt og godt at en ikke trenger tenner for å spise det..........   Ha da en god middag lenge etterat du er ferdig med en bakedag. Kanskje du har hatt en lang skogstur, slappet litt av, eller gjort noe annet hyggelig.

Lag et godt kryddersmør, rømme el.l til potetene. En kan godt lage en saus, men det er en del god kraft i formen etter stekingen.

 

Svinestek med sprø svor....

Hvis du steker en stek samtidig med brødene (første steking), så er ovnen veldig varm. Lag ruter i svoren, og gni den inn med salt/pepper.

Sett steken innerst, innenfor brødene, og stek i ca 1 - 1,5 time. Bruk termometer. Ca 80-90 grader passer godt for ei svinestek. Svoren blir sprø, og steika saftig. Stek gjerne ei form med fløtegratinerte poteter også sammen med brød og kjøtt. (bruk gjerne de frosne ferdige fløtegratinerte potetene fra butikken.... Ha litt ekstra fløte i og litt ost på toppen).

 

Ribbe etter en laaaaaang sangøvelse....

40 personer fra et sangkor hadde langøvelse ei helg. Da laget vi 12 brød, 1 langpanne med olivenbrød og 40 boller. Dette ble en god lunsj. Enkelt pålegg... Ferskt brød er godt i seg selv.

Deretter satte jeg inn ei flatribbe. Jeg la ribba i ei langpanne med båtpoteter og gulrøtter under ribba. Satte også inn to poser med rødkål i langpanna. Etter 3-4 timer var ribben perfekt (ikke supersprø svor, men ribba var så saftig og god at det gjorde ikke noe).

Etter sangøvelsen reiste jeg hjem og hadde en god middag sammen med gode venner. Kjapt og greit......

 

Karamellpudding på ettervarmen

Etter en lang matdag med brød, olivnebrød, boller, fløtegratinerte poteter, kalkun, svinefilet og ei elgsteik.......  satte jeg inn noen timer senere 2-3 former med karamellpudding.

Formene satte jeg i vannbad slik som en gjør i vanlig stekeovn. Bruk en oppskrift som du liker.

Etter noen timer tok jeg ut karamellpuddingen og satte den til kjøling. Hadde tenkt å ha den et par dager senere..... MEN måtte smake litt ca kl. 01.00 om natta. Vi skulle bare smake litt..... Alt forsvant gitt.... En veldig god karamellpudding.

Da lærte vi det at lenge lenge etterat en er ferdig med å lage mat, så kan en lage litt dessert. Dagen derpå var det 80-100 grader i isolasjonen i ovnen. Over ett døgn etterat vi sluttet og fyre i ovnen. Det er BRA!!!!

Tørking av urter

Legg inn urter i langpanner, ildfaste fat eller lignende. Det må være mange timer etterat en har sluttet å fyre.

Etter ca 20-30 minutter er urtene tørket. Ovnsdøra må stå åpen.

Knus urtene med fingrene, og ha dem på glass til gode tilsetninger til mat utover vinteren....

Fisk sammen med brød.....

Putt gjerne inn en stor ørret/laks sammen med brødene. Brødene tar ikke smak av fisken.

Du må fylle ovnen når du steker f.eks brød, og da kan en middag være noe godt å fylle ovnen med. Fisk, kjøtt, fugl og poteter.

Lykke til!!